En höstresa med Hurtigruten

Når smaker en Hurtigruta best? Hver gang kan vi lugnt säga. Vi har åkt alla årstider och varje resa är mer eller mindre unik. Det kan gälla vädret, ljuset, båten, personalen, servicen och medpassagerarna. Nu i slutet av oktober flög vi direkt från Arlanda till Bergen och gick ombord på en av våra absoluta favoriter bland Hurtigrutens båtar, nämligen MS Trollfjord. Båten hör till den senaste generation vilket innebär att den är stor, komfortabel och bjuder också både på lite lyx och flärd. Detta samtidigt som den tjänar som en viktig kommunikationslänk för befolkningen och företagen (inte minst fiskeindustrin) längs den över 2000 km långa norska kusten.

Vi fick en perfekt resa på nordgående både när det gäller innehåll och inte minst vädret med underbar vacker nysnö över fjällen längs hela kusten. Till detta kom inga stormar, fullmåne när vi gick längs Lofoten och in i bl.a. Trollfjorden, Alltid lika vackra Tromsö, klar och underbar utsikt uppe på Nordkapplatån och inte minst Kirkenes i vinterskrud.

En av högtidsstunderna ombord hade vi efter Tromsö på nordgående. I Tromsö köpte vi nämligen färska räker och lite skumpa och kunde sitta ute på däck i två timmar på kvällen och njuta av det inköpta tillsammans med norrsken när vi stävade mot Hammerfest. Vad bättre kan man ha.

Eftersom vi naturligtvis är medlemmar i Østenfjellske Hurtigrute Venner kunde i på sydgående från Tromsö till vår slutdestination i Trondheim ta del av Hurtigrutevännernas årliga träff ombord. Över 100 medlemmar tog i år tillfället i akt att delta i föreningens årsmöte ombord på MS Trollfjord. I den stora konferenssalen ombord kunde vi samlas för intressanta föredrag om bl.a. den kända norska konstnären Espolin Johnson. Hans konst med nordnorska motiv som först utsmyckade den gamla hurtigruteskutan MS Erling Jarl finns nu att beskåda ombord på MS Trollfjord. Detta efter att målningarna omsorgsfullt flyttats över från Erling Jarl när den båten togs ur trafik.

Vi fick också tillfälle att besöka Espolin Johnsons galleri Kabelvåg under vårt uppehåll i Svolvaer på Lofoten. Utefter Helgelandkusten på väg till Nesna fick vi också ta del av ett mycket intressant föredrag i Roald Amundsen kölvatten. En resa gjenom Nordvästpassagen år 2009 som chefen för norsk sjöfartsmuseum i Oslo hade genomfört.

Så tveka aldrig. Varje resa med Hurtigruten är en unik upplevelse som man bär med sig länge oavsett årstid och om det är årsmöte i Hurtigrutevännernas förening.

Tyvärr är vår guide om Norge slutsåld.


Willma Guides/akupunk&massage
Persbogatan 7 B · 81132 Sandviken · Tel: 0703-827809 · margareta@willmaguides.se